Premierul ucrainean amenință manifestanții cu urmăriri judiciare, arestările au început, iar universitatea este somată să denunțe studenții, pe fondul unei contestații fără precedent de la „revoluția portocalie” din 2004, relatează AFP.
„Vreau să le spun oamenilor: liderii voștri vă împing la infracțiuni. Ei se refugiază în spatele imunității lor parlamentare și voi nu aveți mijloace pentru a vă proteja”, a declarat șeful Guvernului, Mikola Azarov, în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri, prima de la mobilizarea opoziției pe străzile din Kiev.
Cu o zi înainte, un tribunal de la Kiev a plasat în arest preventiv, pentru două luni, nouă persoane suspectate de tulburări, duminică, în fața administrației prezidențiale, o decizie denunțată miercuri de opoziție.
„Aceste nouă persoane, între care mai mulți jurnaliști, antreprenori și tați cu familii numeroase, au fost arestați ilegal”, a declarat Arseni Iațeniuk, unul dintre liderii opoziției, acuzând forțele de ordine că „acoperă” astfel acțiunile ilegale ale polițiștilor.
Toate deciziile se bazează pe mărturiile unui singur membru al forțelor antirevoltă, a adăugat el, calificându-le drept „criminale”.
El le-a cerut ambasadorilor occidentali să meargă la procesul în apel.
Soțiile suspecților, contactate de televiziunea ucraineană 1+1, au declarat că soții lor nu au participat la tulburări, sprijinindu-se pe imagini video, dar că au fost bătuți de polițiști. Ei au suferit comoții cerebrale și au coaste rupte.
Procurorul general Viktor Pcionka a enumerat „numeroase cazuri de încălcare a legii” în cadrul manifestațiilor, potrivit unui comunicat disponibil pe site-ul Parchetului.
El a citat ca exemplu „ocuparea primăriei și Casei sindicatelor, sediul Guvernului, apelurile de a lua cu asalt administrația prezidențială și drumurile blocate”.
„Aceste acțiuni nu au nimic de-a face cu manifestațiile pașnice. Sunt încălcări ale legii pasibile cu urmăriri”, subliniază el.
Ministerul ucrainean de Interne a anunțat, miercuri, că 53 de anchete au fost deschise pentru „încălcarea legii în jurul clădirilor administrative de la Kiev”.
Universitatea din Kiev a fost somată să furnizeze liste cu studenții care ar fi putut participa la manifestațiile proeuropene și împotriva puterii, a anunțat miercuri publicația electronică Ukrainska Pravda.
Parchetul General a cerut conducerii Universității să furnizeze informații privind studenții și profesorii absenți de la cursuri în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, în momentul manifestațiilor de la Kiev, scrie Ukrainska Pravda.
Site-ul publică un facsimil al ordinului Parchetului.
Aceste ordonă, de asemenea, să se furnizeze numele „instigatorilor și militanților care le-au cerut studenților să participe la proteste”.
Ordinul cere clarificări dacă „au fost luate măsuri pentru a li se interzice studenților să participe (la manifestații) și dacă da, ce fel de măsuri au fost luate”.
Poliția a dispersat violent, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o manifestație din Piața Independenței, locul simbolic al „revoluției portocalii” în 2004, care a adus la putere prooccidentalii.
Violențele s-au soldat cu mai multe zeci de răniți, în principal studenți.
Manifestațiile, fără precedent de la „revoluția portocalie”, au fost declanșate de schimbarea de poziție a puterii, care a refuzat în ultimul minut, la presiunea Rusiei, să semneze Acordul de Asociere cu UE, pregătit de trei ani.